گرایش های مهندسی عمران
مهندسی عمران و گرایش ها و زیر شاخه های آن
مهندسی عمران، (مهندسی شهرسازی) یکی از رشته های حرفه ای در زمینه ی مهندسی میباشد که نظم و انضباط در آن، حرف اول را میزند. مهندسی عمران، شامل بخش های طراحی، سازندگی، و نگه داری سازه های ساخته شده میباشد.
گرایش های مهندسی عمران
از زیر شاخه های رشته ی مهندسی عمران ، میتوان موارد زیر را نام برد.
مهندسی محیط زیست یا (Environmental Engineering)
این بخش از شاخه های مهندسی عمران، مربوط به استفاده درست و بهینه از منابع شیمیایی، بیولوژیکی، حرارتی و جلوگیری از هدر رفت آن ها میباشد. برای مثال، تصفیه آب و فاضلاب، دفع زباله ها، کنترل آلودگی هوا، مدیریت و کنترل زباله های پرخطر و تحقیق و اطلاع رسانی در مورد پیامد های زیست محیطی، از وظایف مهندسین این شاخه از گرایش های مهندسی عمران است.
مهندسی ژئوتکنیک یا (Geotechnical Engineering)
این شاخه از مهندسی عمران، به بررسی علوم زمین شناسی، مواد، مکانیک و هیدرولیک میپردازد. مهندسین این زیرشاخه ی مهندسی عمران، به بررسی زمین و پی سازه ها میپردازند.
مهندسی سازه یا (Structural Engineering)
مهندسان سازه، همانطور که از نام گرایششان مشخص است، به طراحی و محاسبه ی سازه ها ( پل ها، برج ها، تونل ها و… ) پرداخته و نوع و میزان بارهای اعمال شده بر روی اعضا ی مختلف و همچنین پایداری و سختی یک سازه را بررسی میکنند.
مهندسی حمل و نقل یا (Transportation Engineering)
هدف اصلی این شاخه از مهندسی عمران، حمل و نقل و جا به جایی افراد و کالا ها از یک نقطه به نقطه ی دیگر است. همچنین، این شاخه به طراحی، بررسی و نگه داری زیرساخت های حمل و نقل، نظیر خیابان ها، بزرگراه ها، راهآهن، فرودگاه ها، بنادر و زیر ساخت های حمل نقل عمومی نیز میپردازد!
مهندسی شهرسازی یا (Municipal Engineering)
گرایش شهرسازی یکی دیگر از گرایش های مهندسی عمران است که به بررسی زیر ساخت های شهری میپردازد. طراحی، ساخت و نگه داری از آسفالت خیابان ها، شبکه های آب رسانی و فاضلاب، روشنایی و نوردازی، مدیریت زباله های شهری، پارک و فضای سبز و مسیر های دوچرخه سواری، از نمونه کار هایی است که یک مهندس شهرسازی میتواند انجام دهد.
مهندسی منابع آب یا (Water Resource Engineering)
همان طور که از نام این زیر شاخه ی مهندسی عمران پیداست، فعالیت این گروه از مهندسین عمران در حوضه ی مدیریت و جمع آوری آب است. این گرایش از مهندسی عمران، با بخش های هیدرولوژی، علوم محیط زیست، هواشناسی، زمین شناسی و مدیریت منابع آب ارتباط دارد. طراحی خطوط لوله و شبکه ی آب رسانی، تاسیسات زه کشی، و کانل ها، از جمله فعالیت های است که این گروه از مهندسین عمران، قادر به انجام آن خواهند بود.
مهندسی مواد یا (Material Engineering)
این شاخه از مهندسی عمران، با انواع مواد استفاده شده همچون بتن، آسفالت و فلزبه کار رفته در ساخت سازه ها سر و کار دارد. مهمترین هدف این گرایش از مهندسی عمران، ساخت آلومینیوم، فولاد، فیبر کربن و مواد پلیمری سخت و قدرتمند تر میباشد.
مهندسی سواحل یا (Coastal Engineering)
این گرایش از مهندسی عمران که کمتر کسی اسم آن را شنیده است، به مدیریت سواحل و نگه داری آن ها در مقابل امواج بزرگ و سیل ها میپردازد!
مهندسی ساخت و ساز یا (Construction Engineering)
این زیر شاخه از مهندسی عمران، به برنامه ریزی و اجرای پروژه هایی نظیر حمل و نقل، توسعه سایت، هیدرولیک، محیط زیست، سازه و ژئوتکنیک میپردازد. مهندسین این گرایش از مهندسی عمران، نقش مهمی در توسعه کسب و کار، تهیه و بررسی قرارداد ها، ارزیابی عملکرد کارکنان پروژه، و همچنین نظارت بر قیمت ها دارند!
مهندسی نقشه برداری یا (Surveying Engineering)
همانطور که از نام این شاخه پیداست، وظیفه مهندسین نقشه برداری، اندازه گیری و به دست آوردن نقشه ی زمین برای احداث بنا میباشد. مهندسین عمران، از این نقشه ها برای مرز بندی و طراحی های زیر بنا استفاده میکنند. بررسی نقشه در شرایط موجود، حین ساخت سازه و تایید آن پس از انجام ساخت سازه، از وظایف یک مهندس نقشه بردار است.
منبع: vstecb.cz
خیلی ممنون خسته نباشید