دلیل مقاوم بودن برج کج پیزا در برابر زلزله چیست؟!

0

چرا برج پیزا از زمین لرزه های قوی که در سده های پیش رخ داده جان سالم به در برده است؟ این سوالی است که ذهن خیلی از ما را به خود مشغول کرده، چنان که 16 مهندس را به بررسی این موضوع واداشته است. یکی از مهندسین برجسته ی این گروه 16 نفره ، متخصص برجسته ی مهندسی زلزله و تعامل ساختار خاک ، پروفسور جورج میلوناکیس ، فارق التحصیل دانشگاه بریستول انگلستان است!

چرا برج پیزا خراب نمی‌شود؟

پروفسور جورج میلوناکیس ، از بخش مهندسی عمران دانشگاه بریستول لندن ، برای بررسی راز استحکام و مقاومت برج کج پیزا در برابر زلزله های سده های پیشین ، به گروهی 16 نفره از مهندسین دعوت شد.

برج پیزا ، برجی 58 متری واقع در ایتالیا است که با وجود زاویه ی 5 درجه نسبت به خط عمود بر افق و اختلاف بیش از 5 متری در بالای آن، در برابر حداقل 4 زلزله ی قدرتمند از سال 1280 میلادی مقاومت کرده است!

با توجه به زاویه ی کج برج پیزا و آسیب پذیری بالا ی آن، انتظار می‌رفت در برابر فعالیت های لرزه ای زمین ، تخریب زیادی داشته و یا این زمین لرزه ها منجر به سقوط برج پیزا شوند! اما به طرز شگفت انگیزی، برج پیزا توانسته در برابر این زمین لرزه ها مقاومت کند! چیزی که برای مهندسین عمران بسیار عجیب به نظر می‌رسد! این تیم 16 نفره از مهندسین عمران ، با بررسی و مطالعه ی علوم لرزه نگاری ، ژئوتکنیک و ساختمانی ، عامل پویایی تعامل ساختار خاک یا DSSI را به عنوان دلیل سالم ماندن برج پیزا تا به امروز در نظر گرفته اند.

برج پیزا
برج پیزا

استحکام و ارتفاع بلند برج پیزا ، در کنار نرمی خاک زیر فونداسیون باعث شده تا ویژگی های ارتعاشی سازه به طور قابل توجهی اصلاح شود ، به طوریکه برج با ارتعاشات زمین لرزه ، نمی‌لرزد! ترکیب منحصر به فرد این ویژگی های ساختاری، راز بقای برج پیزا تا به امروز بوده که توانسته دستاورد بزرگی در زمینه ی تاثیرات DSSI باشد.

پروفسور میلوناکیس ، عضو هیات ژئوتکنیک و تعامل سازه و خاک ، و رئیس گروه تحقیقاتی مهندسی زلزله و ژئوتکنیک در دانشگاه بریستول انگلستان ، دلیل بقای برج پیزا را همان خاکی ذکر کرده است که باعث شد این برج کج بشود!

نتایج این مطالعات ، به کارگاه های بین المللی ارائه شده است و به صورت رسمی در شانزدهمین کنفرانس اروپایی مهندسی زلزله در شهر تسالونیکی یونان اعلام شد.

منبع: دانشگاه بریستول انگستان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.